Kosárlabda csarnok

A Cédrus Egyesület 2000 óta szolgálja Nagymarost, több sport szakosztály összefogásával, valamint a kultúra, rendezvényszervezések és közösségépítés területén.

A Cédrus Kosárlabda Szakosztály 2006 óta működik, jelenleg több mint 50 igazolt játékossal rendelkezik az MKOSZ (Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége) rendszerében. A versenyzésen kívül, lehetőség van szabadidős sporttevékenységként is részt venni a sport szakosztályok edzésein, kortól és nemtől függetlenül.

2016-ban a Cédrus kosárlabda-szakmai területen segítséget nyújtott az Általános Iskolának egy U16-os fiú csapat Pest Megyei Bajnokságban való szereplésében, az Önkormányzat kérésére.

2017-től az Iskola nem tudta vállalni a csapat működtetését, ezért a Cédrus átvette a csapatot, és saját szakosztályán belül működtette tovább, mint a bajnokságban is megjelenő Cédrus csapatot. Mivel ez az átvétel az Önkormányzat kérésére történt, 2017-től támogatja az átvett csapat versenyeztetésével kapcsolatos költségek egy részével az egyesületet.

Az előző- és a mostani képviselőtestület szándéka Nagymaroson egy sportcsarnok építése. Ehhez az engedélyezési terveket az előző testület el is készíttette, még a Cédrus Egyesülettől függetlenül.

2018-ban világossá vált, hogy az Önkormányzat nem tud TAO-s pénzre pályázni a csarnok építéséhez, mert ez a törvényi keretek szerint, csak egyesület számára lehetséges. Az Önkormányzat megkereste a Cédrus Egyesületet, hogy ne csak a csapatnak a bajnokságban való részvételénél és a csapat átvételében nyújtson segítséget, hanem a csarnok megépítéséhez szükséges pályázaton is induljon el.

2019-ben az Önkormányzat átadta a jogerős építési engedélyt a Cédrus Egyesületnek, hogy az a pályázati feltételeknek megfeleljen.

A kiviteli terveket és a közműterveket már a Cédrus Egyesület készíttette el. Az Önkormányzat azt vállalta, hogy a költségek önerejét, az akkori szabályozás szerinti 30%-ot, biztosítja az Egyesület számára.

A tervezésről szóló pályázatot az egyesület megnyerte és az abban foglalt feladatokat sikeresen lebonyolította.

2020-ban a pályázat eredeti tervezési része lezárult, és az Egyesület a TAO-s pénzekkel elszámolt.

Jelenleg az Egyesületnek lehetősége van, ingatlan vásárlásra is pályázni, ezért merült fel, hogy megvásárolná azt az ingatlant ahová a csarnok megtervezésre került, természetesen megfelelő garanciákkal arra az esetre, ha a csarnok nem kerülne felépítésre.

Bízunk abban, hogy jó példaként, ebből a civil és önkormányzati összefogásból, egy sikeres projekt eredményeként, Nagymaros minden korosztályának, sport és szabadidős tevékenységét szolgáló létesítmény valósulhat meg a közeljövőben.