A Cédrus

20 éve a közösség szolgálatában

Szeretnénk megosztani veletek, hogy hogyan született az idén 20. születésnapját ünneplő Cédrus Egyesület.

A névválasztás a 92.zsoltár soraiból származik:
„Virul az igaz, mint a pálma, úgy növekszik, mint a Libanon CÉDRUSA az Úr házában van elültetve, Istenünk csarnokában virágzik. Gyümölcsöt érlel még öreg korában is termékeny marad, szépen zöldellő. Hirdeti, hogy igaz az Isten, Ő, akiben nincs álnokság.”

Igen, azt szerettük volna, hogy az Isten csarnokában növekvő teljes embert, testi, szellemi és közösségi dimenziójában segítsük kibontakozni. Fontos szempont volt az is az elinduláskor, hogy gyermekeink is ebben a szellemben és életstílusban nőhessenek fel. Az egyesületet 2000. ápr 15-én jegyezték be.

Fontos előzményei pedig röviden összefoglalva a következők voltak. A szocializmus éveiben még a templomban sem érezhettük magunkat biztonságban. Nem tudhattuk, van-e épp köztünk, aki nem az Urat dicsérni jött, hanem azért, hogy jegyzeteket készítsen a prédikációról, és listázza a jelenlévőket. Ezért nem volt semmi barátkozás mise után, mindenki sietősen ment haza. Ma már elképzelni sem lehet, milyen volt a vasárnap mise után terefere nélkül, közösségi tér és programok nélkül…Így nem csoda, hogy a rendszerváltás –akármit is gondoljunk róla utólag – eufórikus állapotot eredményezett. A mi életünkben óriási, örömteli változásokat hozott! Megszabadulhattunk a félelemtől és bizalmatlanságtól, megmutathattuk magunkat közösségként és beleszólást kaphattunk a közélet dolgaiba. Nagy volt az igény rá, hogy akik a templomban együtt vagyunk, több időt töltsünk együtt, jobban belefolyjunk egymás életébe. 1997 táján megtudtuk, hogy a háború előtt Nagymaroson létezett egy Katolikus Ifjúsági Sportegyesület (KIE) így már készen is álltunk a tervvel: egy plébániai művelődési és sportegyesületet alapítunk!

Szerettünk mindnyájan sportolni, így megalakultak az első szakosztályok.
A három legstabilabb ebből az azóta is működő foci, bicajos és női torna. Az utóbbi években pedig a kosarazás is húzóágazattá vált. 18 éven keresztül szerveztünk futóversenyt október 23-án, a Kittenberger napokon pedig kerékpáros teljesítménytúrával színesítettük a városi programokat. Kezdeti időben a fociszakosztálynak volt egy kisfiú csapata is, és a vizitúrázás is elkezdődött. Megszerveztük évről évre a Szent Márton pingpong bajnokságot, 4 alkalommal a négypróba versenyt (téli túra, úszás, futás és bicikliverseny), a május elsejei városi focibajnokságot és streetball bajnokságot, még egy időben sakk szakkört is indítottunk. A NAHÁT is, (Nagymarosi Hátizsákosok Társasága), ami 1998-ban alakult, az első független időszak után néhány évig a Cédrus egyesület túraszakosztályaként működött, majd ezt követően ismét önállóan folytatta tevékenységét. A teljesítménytúrákat továbbra is a Cédrus jogi ernyője alatt szervezi.

A művelődési vonalat egy gitáros énekkar és a Cédrus UNI (Uniersitas) képviselte. Hosszú éveken át havonta voltak előadások, beszélgetések a legkülönbözőbb témákban. Csak néhány név az előadók közül: Polcz Alain, Molnár V.József, Elek István, Czakó Gábor, Téglási Imre, Csizmadia László, és még sorolhatnánk. A tematikát illetően: néprajz, drogprevenció, romologia, alternatív gazdasági modellek, településfejlesztési kérdések, család – és ifjúságpolitika, ökoturizmus, nevelés témaköreit érintettük.

A közösségi tér kialakításának első lépése volt az egykori Napközi kistermének felújítása- ez a mai Szent László terem. Uniós pályázatot nyertünk erre (1,5M Ft) Az épület többi részét ekkor még a napközi konyha használta!

Nagymaros életében nagyon fontos pillanat volt, hogy 2000-ben megrendeztük a Duna-szoros civil szervezeteinek konferenciáját; a jubileumi évben születetteknek fákat ültettünk a vasút fölötti sávban.

2002-ben a Malenkij Robot-ra hurcoltak emlékére emléktáblát helyeztünk a Király utca sarki házra és sikeresen közbenjártunk az önkormányzatnál, hogy egy emlékművet állítsanak a Kál-Kápolna-i állomáson. Az alapkőletételnél rendezett nagy ünnepséghez gyalogos és biciklis emléktúra szervezésével járultunk hozzá.
Évekig működött nyaranta az Info Sátor a Főtér Erdészet alatti részén, amiben cédrusos önkéntes fiatalok turisztikai információval szolgáltak az ide érkezőknek.

A Cédrus tervei:

• Új szakosztályok indítása és az amatőr, kedvtelési sportolás minden korosztály számára elérhetővé tétele
  • Ismét meg szeretnénk rendezni a korábban kipróbált sporteseményeket városi szinten
  • az UNI alkalmakat ismét szeretnénk megszervezni (lelkes jelentkezőket várunk :))
  • A Pionír Klub hirdetését mellékelten olvashatjuk!

Mi lehet tehát az előnye egy Cédrus keretében zajló eseménynek? Egy 20 éves szervezetről van szó, és Városunkban a Cédrus márkanév! Garancia, a színvonal biztosítéka, hisz talmit sosem csináltunk! A rendezvény így szabályos jogi kereteket is kaphat és anyagi forráshoz is jut. (pályázati lehetőségek) Számunkra elgondolkodtató, hogy többen is kezdeményeztek ilyen-olyan rendezvényt, előadást az utóbbi időben városunkban. Vajon miért nem a Cédrus keretében? Lehet, hogy keveset tudtak az egyesületről? Reméljük, hogy ezzel a kis ünnepi összefoglalóval segítettünk bemutatni a legfontosabb üzenteket.

Végül, de nem utolsó sorban tekintsünk rá arra a kérdésre, hogy az evangelizációban van-e szerepe az egyesületnek?

Közvetlen módon biztos nem, hisz nem ez a cél! Az egyesületet alapvetően a „magunk”, a keresztény családok számára alapítottuk, de mindig is nyitott volt és számos templomba nem járó tag is csatlakozott hozzánk. A városi rendezvényekről nem is beszélve, ahol elsősorban az egyházközség körén kívüliek vettek részt. Egy kereszténységgel nem szimpatizáló korban nagyon fontos, hogy megismerjenek bennünket, életmódunkat, mentalitásunkat. A szövődő kapcsolatok, barátságok jó alapul szolgálhatnak egy későbbi evangelizációs alkalomra való meghíváshoz.

Erre a beszámolóra készülve rengeteg régi anyag került elő. Magunk is örömmel idéztünk vissza nagyon sok élményt, szép eseményt! Hálás a szívünk, hogy ezeket átélhettük! Elhatároztuk, hogy a régi képek a Cédrus honlapra fel fognak kerülni, így bárki számára elérhető válik az eddigi utunk! Érdemes nézegetni őket, ízlelni hangulatukat!

Kívánjuk, hogy a mostani generáció és a nemrég érkezettek is fedezzék fel ezeket a közösségi lehetőségeket!

A Cédrus egyesületről bővebben az egyesület honlapján tájékozódhatnak. A kapcsolatfelvételre lehetőség van személyesen az elnökség tagjainál, vagy az alábbi elérhetőségeken.

Az elnökség tagjai; Hadi Péter (elnök), Bergmann Péter, Döbrössy Gellért
Elérhetőség: +36209775918 – hadi.peter@evisit.hu

www.cedrusegyesulet.hu

Lejegyezte a Cédrus Egyesület vezetősége kérésére:
Dr. Rendessy Annamária