A Cédrus Egyesület a 2000. évben

„Az egyesület célja a keresztény alapelveknek megfelelően a teljes ember kibontakoztatása és a keresztény közösség erősítése a közös kulturális és sporttevékenység révén.”
(részlet az alapszabályból)

Emlékszem, mikor 1997-ben, a Jókai utcában elkezdtünk hárman álmodozni egy keresztény plébániai egyesület létrehozásán… Akkor hárman (Lelle, István, jómagam) még csak remélni mertük, hogy talán lázba tudunk hozni másokat is. Közülünk, aki pesszimista volt, nem sok reményt fűzve hozzá, az is azt mondta, – kezdjünk bele, s ha Isten áldása van rajta, úgyis lesz belőle valami.

Hát lett, és túl az első igazán működő, dolgos naptári éven, bevallom, álmaimban ’97-ben valami ilyet képzeltem el. Nem gondolom, hogy tökéletes, amit az egyesület tesz, mert tudom, és látom a hibákat, viszont úgy érzem, hogy valami elindult, jó irányba halad…
A döntő fordulatot az hozta, hogy néhány ember meglátta az együttdolgozásban rejlő nagy lehetőséget, és nem volt rest ezért tenni is.

Jelenleg működő szakosztályaink és ezek vezetői vagy inkább „teherhordói”:
Gitáros énekkar – Halápi Miklós, Trieb Mariann
Kerékpár szakosztály – Bergmann Péter
Kispályás foci szakosztály – Döbrössy Gellért
NAHÁT túraszakosztály – Baranyai Péter, Zoller Zoltán
Női torna – Döbrössyné Dániel Gabi
Universitas Cédrus – Dr. Rendessy Annamária (Lelle)
Videó szakosztály (filmklub) – Döbrössy Gellért

A gitáros énekkar hetente tart próbákat, és főleg a liturgiát teszi havonta egy kicsit fiatalossá.

A kerékpárosok havonta szerveznek, egy-egy kisebb-nagyobb túrát.

A focisták, vasárnap délutánonként rúgják a bőrt a kézilabdapályán.

A NAHÁTosok havi rendszerességgel túráznak a környékbeli hegyekben.

A női torna tagjai heti két alkalommal sportolnak közösen.

Az „Universitas Cédrus” havi témái iránymutatásul is szolgálhatnak a mai felgyorsult, és kesze-kusza világban az emberként, sőt Krisztusi emberként élhető élethez.

A Videós klub tagjai havonta néznek meg közösen egy filmet, melyet a filmélmény után megbeszélnek.

A „szakosztályok” keretein kívül is történtek dolgok az egyesületben. A „cédrus 2000 Négypróba” és a két Pingpong bajnokság nem csak az egyesületi tagokat mozgatta meg, hanem az egész város, sportos és ritkábban sportoló lakosságát is. Sőt a környékbeli településekről is érkeztek résztvevők.

A tavaly elindult hagyományokhoz híven idén is volt Egyházközségi Zarándoklat. Ebben az évben igaz, hogy nem szervezőként, de aktív segítők vezetésével vett részt az egyesület a Zarándoklaton. A magam részéről – és azt gondolom, hogy az elnökség ebben egyetért velem – nagyon fontosnak tartom az egyesület közreműködését az egyházközség lelki megújulásában. Ezért gondolom az évente egyszeri zarándoklatot kiemelkedően fontosnak

„Növekedjünk együtt” – Verhanovits Zsuzsanna asszonytól származott egy nagyszerű ötlet, mely többek között városunk szépülésére is szolgált. Október 22.-én elültettünk negyven kis fát a millenniumi évben született nagymarosi gyermekek tiszteletére. Ezzel az eseménnyel az emberi élet és a közösség iránti elkötelezettségünket szerettük volna kifejezni, amelynek kézzel fogható, látható jelei, ezek a gyermekeinkkel együtt növekvő fák.

Nagyon fontosnak tartom, hogy egyesületünk a jövőben is elsősorban az egyházközség berkein belül működjön. A közös sportolás élménye által, a közösen átbeszélt előadásokkal, és lelki élményekkel hozzájáruljon a nagymarosi egyházközség Krisztusi úton való haladásához.

Hadi Péter

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük